Mediation

Mediation is de basis om samen aan een oplossing te werken.


Een mediator besteedt aandacht aan de onderlinge communicatie en de emotionele kant van de scheiding. Voor ouders met kinderen is het van groot belang dat de communicatie goed blijft verlopen. Goed uit elkaar gaan en met elkaar blijven communiceren na de scheiding, is in het belangrijk als u samen kinderen heeft.

De mediation gesprekken zijn onderverdeelt in het emotionele deel (het einde van de partnerschap en, indien er kinderen zijn voortzetting van het ouderschap) het zakelijke (waaronder het scheiden van het huishouden) en het juridische (het regelen van bijvoorbeeld alimentatie en het verevenen van het pensioen).

Als u samenleeft is de procedure vrijwel identiek echter hoeft u dan niet een echtscheidingsconvenant op te maken. Dit heet een vaststellingsovereenkomst.

Voordat het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend stelt de mediator samen met u en uw partner een echtscheidingsconvenant op. In het echtscheidingsconvenant worden onder andere afspraken opgenomen over de woning, de pensioenen en de alimentatie. Als u minderjarige kinderen heeft wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. In het ouderschapsplan worden onder andere afspraken opgenomen over de omgangsregeling en de dagelijkse zorg.

Na ondertekening van het echtscheidingsconvenant wordt aan de rechtbank verzocht de echtscheiding uit te spreken en de in het echtscheidingsconvenant gemaakte afspraken in de uitspraak op te nemen.

Als u via een mediator uw scheiding regelt  en een gemeenschappelijk verzoek indient, bij de rechtbank, heeft dit als voordeel dat de procedure relatief snel verloopt omdat er geen mondelinge behandeling bij de rechtbank plaatsvindt. Daarnaast zijn de kosten aanzienlijk lager.

Een mediation duurt gemiddeld tussen de 5 tot 10 uur, verdeeld over 3 tot 5 gesprekken. Naast de gesprekken zorgt de mediator ervoor dat alle stukken opgemaakt worden, om naar de advocaat te versturen. U heeft vrije keuze van een advocaat welke de stukken voor u indient bij de rechtbank. Bij een gezamenlijk verzoek, hoeft U zelf geen stukken naar de rechtbank of een notaris te sturen.

Wij helpen u van A tot Z.