Impact van verhuizen op ouderschap

Als voorzitter van het Parentshouse Zutphen en in mijn werk als MfN mediator krijg ik vaak de vraag hoe zit het nu als iemand gaat verhuizen met de kinderen na de scheiding.

Na een scheiding komt het regelmatig voor dat een van de ouders samen met de kinderen naar een andere woonplaats wil verhuizen. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms omdat de ouder bij een nieuwe partner wil intrekken of dat de ouder in de buurt van vrienden en familie wilt gaan wonen. In enkele gevallen gebeurt dit omdat een van de ouders het contact tussen ouder en kind wil minimaliseren. In extreme gevallen is er sprake van ouderverstoting. 

Veel ouders zijn zich er niet bewust van dat voor een verhuizing met kinderen altijd toestemming van de andere ouder nodig is.

Toestemming van beide gezaghebbende ouders

Dat die toestemming nodig is, heeft te maken met het ouderlijk gezag. Sinds 1998 is er in de meeste gevallen na een scheiding sprake van gezamenlijk gezag over de kinderen. Het gevolg daarvan is dat een belangrijke beslissing in het leven van kinderen, zoals een verhuizing, alleen genomen kan worden met toestemming van beide ouders. De ouder bij wie het kind staat ingeschreven, heeft dus altijd de medewerking van de andere ouder nodig om samen met het kind te kunnen verhuizen. Ook wanneer de nieuwe woonplaats maar een paar kilometer verderop ligt.

De andere ouder kan ervoor zorgen dat de verhuizing naar een nieuwe bestemming wordt tegengehouden. Er zijn ouders die proberen deze problemen te voorkomen door de verhuizing zonder medeweten van de andere ouder te realiseren. Dat is in strijd met de Nederlandse wet. Je kan er als ouder voor kiezen om de verhuizing ongedaan te maken.Helemaal  wanneer blijkt dat de andere ouder niet meer in staat is om het kind te bezoeken of dat de omgang aangepast moet worden. Een verhuizing naar de andere kant van het land of het buitenland is daar een voorbeeld van.

Als je geen medewerking krijgt om te verhuizen kun je de rechter vragen om vervangende toestemming.

Bij veel gemeentes kan je je kind uitschrijven zonder toestemming van de andere ouder. Dit heeft te maken met de wet persoonsregistratie. Toch kan de andere ouder dan een rechtszaak opstarten en de verhuizing ongedaan maken of een verzoek indienen dat het kind bij de andere ouder komt wonen. Als je wilt verhuizen zonder toestemming zal de rechter bekijken of het in het belang van het kind is.

De andere ouder weigert

Stel dat een ouder zich samen met een kind inschrijft op een nieuw adres en dat de andere ouder blijft weigeren om zijn toestemming daarvoor te geven. Wat dan? Dan dien je de rechter vervangende toestemming te vragen voor de verhuizing. De toestemming van de rechter voor de verhuizing komt dan in de plaats van de toestemming van de andere ouder. De rechter zal de belangen van het kind voorop stellen. Dat betekent dat de rechter zal beoordelen of de verhuizing in het belang van het kind is. De rechter zal daarbij ook rekening houden met de belangen van de ouders. Elke situatie is weer anders en daarom is dit altijd maatwerk. Er zijn meerdere factoren waar een rechter naar kijkt en meeneemt in zijn beslissing.

Is de verhuizing echt nodig?

De rechter zal in ieder geval kijken naar de reden van de verhuizing. Een ouder moet goed aangeven wat de noodzaak is van de verhuizing. Alleen een andere baan of een nieuwe partner is geen reden voor verhuizing. De ouder zal dan moeten aantonen dat het voor hem of haar niet mogelijk is om in de huidige woonplaats te blijven.

Sociale leven van de kinderen

Een ander belangrijk onderdeel in de beoordeling van de rechter is het sociale leven van de kinderen. Als de kinderen bijvoorbeeld naar school gaan in hun huidige woonplaats en zij gaan in een ander dorp wonen, is het lastiger voor hen om met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken.

Voorbereiding

Het is ook van belang of de ouder de verhuizing goed heeft doordacht en voorbereid. Is er sprake van een nieuwe relatie is deze relatie stabiel? Of is er goed gekeken naar een andere school en hoe is dit gecommuniceerd met de andere ouder?

Zomaar verhuizen is niet slim

Een procedure tot vervangende toestemming voor een verhuizing kan ingezet worden en de ouder die gaat verhuizen zonder toestemming kan er beter niet te makkelijk over denken. Het is in ieder geval belangrijk om een verhuizing goed voor te bereiden en stil te staan bij de gevolgen die het voor de kinderen heeft. Als ouders dat nalaten, kan dat ingrijpende gevolgen hebben: de rechter kan bepalen dat de kinderen hoofdverblijf krijgen bij de andere ouder of dat de ouder moet terug verhuizen en daar zit niemand op te wachten.

Petra Ackermans

MfN mediator en financieel echtscheidingsspecialist

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u behoefte aan mediation om gezamenlijk deze kwestie te bespreken dan kunt u contact opnemen met het scheidingsloket Gelderland, locatie Zutphen. info@petraackermans.nl